Επανεξέταση δεδομένων για τη μετεγκατάσταση του αεροδρομίου "Μακεδονία"

Επανεξέταση δεδομένων για τη μετεγκατάσταση του αεροδρομίου "Μακεδονία"

Αρ. Πρωτ. 6163/16.02.2010

Προς Υπουργούς:

- Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων

- Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής

Κάθε χρόνο κατά την περίοδο από τον Σεπτέμβριο μέχρι τον Μάρτιο στην ευρύτερη περιοχή που βρίσκεται το αεροδρόμιο «Μακεδονία» στη Θεσσαλονίκη επικρατεί πυκνή ομίχλη με αποτέλεσμα τη δυσκολία, αλλά και παρεμπόδιση της ομαλής εκτέλεσης των πτήσεων για διάστημα 18 - 20 ημερών.  Γεγονός που μεταφράζεται κατά μέσο όρο σε 100 ώρες ομίχλης τον χρόνο, με αποτέλεσμα την ακινητοποίηση των πτητικών μέσων στο αεροδρόμιο «Μακεδονία», αλλά και χάσιμο εκατοντάδων εργατοωρών.

Η πυκνή ομίχλη έχει ως αποτέλεσμα την ματαίωση πτήσεων, την επιστροφή αεροπλάνων που κατευθύνονται και προβλεπόταν να προσγειωθούν στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» στα αεροδρόμια από όπου ξεκίνησαν το ταξίδι, καθώς δεν μπορούν να προσγειωθούν στην Θεσσαλονίκη ή πολύωρες καθυστερήσεις στην ομαλή διεξαγωγή των πτήσεων, με αποτέλεσμα την ταλαιπωρία εκατοντάδων επιβατών και εργαζομένων.

Οι συνεχείς ματαιώσεις πτήσεων, οι οικονομικές επιπτώσεις σε συνδυασμό με άλλους απρόσμενους παράγοντες, όπως η πρόσφατη κατολίσθηση στην περιοχή των Τεμπών έχουν ως αποτέλεσμα την απομόνωση της Θεσσαλονίκης και γενικότερα της ευρύτερης περιοχής της βορείου Ελλάδος. Γεγονός που υπογραμμίζει ακόμα περισσότερο την επιτακτική ανάγκη επανεξέτασης του ζητήματος δημιουργίας νέου αεροδρομίου στη δυτική πλευρά του νομού Θεσσαλονίκης.

Στο γενικότερο πλαίσιο συζήτησης του θέματος κατατέθηκε στις 24 Ιανουαρίου 2008 σχετική ερώτηση προς το τότε αρμόδιο Υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ με θέμα «Επανεξέταση της πρότασης μεταφοράς του αεροδρομίου "Μακεδονία" και της υλοποίησης της». Στην οποία και αναπτύσσεται η πρόταση δημιουργίας νέου αεροδρομίου στην περιοχή μεταξύ των ποταμών Αλιάκμονα και Αξιού. Ωστόσο, νέα στοιχεία φέρνουν στη δημοσιότητα την πρόθεση της νέας διακυβέρνησης της χώρας να εξετάζει το ενδεχόμενο δημιουργίας νέου αεροδρομίου στον νομό Ημαθίας και πιο συγκεκριμένα στο στρατιωτικό αεροδρόμιο που βρίσκεται μεταξύ των δημοτικών διαμερισμάτων Κλειδιού και Αλεξάνδρειας, σε απόσταση 45 χλμ από την πόλη της Θεσσαλονίκης.

Κατόπιν τούτων, ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

- Ποια είναι η θέση της νέας κυβέρνησης αναφορικά με το ενδεχόμενο δημιουργίας νέου αεροδρομίου για την αναβάθμιση του αερομεταφορέα στην πόλη της Θεσσαλονίκης, αλλά και της ευρύτερης περιοχής της Μακεδονίας;

- Προβλέπεται να εξετάσουν τα αρμόδια Υπουργεία τις προηγούμενες προτάσεις για τη δημιουργία πολιτικού αεροδρομίου στην περιοχή δυτικά της Θεσσαλονίκης;

 

Απαντήσεις Υπουργείων